Bursa NetHaber
2021-06-27 21:48:51

Tarımda güzel şeyler oluyor

Burhan KAYA

burhankaya34@gmail.com 27 Haziran 2021, 21:48

Bilindiği üzere gelişen teknoloji artık hayatın her alanında…

Teknoloji çağında, yenilikler de bir bir hayata geçiyor. Bunu başaran toplumlar da önemli mesafeler kaydediyor. Bu anlamda ülkemizdeki teknolojik çalışmalara ve gelişmelere baktığımızda son yıllarda önemli kazanımlar elde edilmekte. Sanayide, turizmde, devletin her kademesinde bu gelişmeleri görüyoruz. Hayatın daha da kolaylaştığını hissediyoruz.

Bu bağlamda teknolojinin insan hayatına bu kadar hakim olduğu zamanda Bursa’mızda da teknolojik gelişmelerin hayata geçirilmesi sevindirici…

Bursa; tarihi, turizmi, sanayisi ve doğası kadar verimli topraklarıyla da tüm zamanların üreten şehri olmayı başarmış bir kent…

Tam da bu anlamda önceki gün Yenişehir Belediyesi’nden basına bir bülten geçildi. ‘Yenişehir’de dijital tarımda ilk adım atıldı’ başlıklı bu haber nitelik olarak önemli bir etkiye sahip olduğu için çoğu yerde kullanıldı.

Ayrıca habere baktığımızda göze çarpan ilk izlenim ise; bu topraklar için olumlu bir yenilik ve hizmet olduğu kaçınılmaz bir gerçek.

Güney Marmara’nın tarım ambarı olarak bilinen Yenişehir’de çiftçi kooperatiflerine ciddi destekler sağlayan Davut Aydın başkanlığındaki belediye yönetimi, ürün çeşitliliği açısından verimi artırmak amacıyla bir projeye daha imza atmış bulunmakta.

Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün hazırladığı ve akabinde başlatmış olduğu bu proje, "Yem Bitkileri Yetiştiriciliği Toprak Analiz Projesi ‘Bursa Hayvancılığı Geliştirme Birliği’nden (HAGEL) vize almayı başarmış.

Proje kapsamında Yenişehir’e kazandırılan “Dijital Toprak Analiz Cihazı” törenle Yenişehir çiftçisinin hizmetine sunuldu.

Bu bağlamda; cihazın tanıtımı için Yenişehir’in Terziler Köyü’nde bir tören düzenlendi. Tanıtım töreninde konuşan başkan Davut Aydın, yeni nesil dijital hizmetin ilçede önemli sonuçlar elde edeceğinin altını çizerek şunları söyledi.

“Devletimiz gibi yerel yönetimler olarak bizler de dijitalleşen dünyada tarım sektörüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle yeni nesil teknolojilerin tarımda kullanımını önemsiyoruz. Çünkü sensörler, uydu ve drone gibi yeni nesil teknolojinin kullanımı, emektar çiftçimiz için hem hasat bereketi hem de üretim maliyetlerini düşürmek anlamına geliyor” dedi.

Yenişehir’de her alanda çalışmalarını sürdüren belediye son olarak ülkemizde tarımsal olarak önemli bir paya sahip olan ilçe, böylelikle bu teknolojik yeniliği de çiftçiye sunarak bir ilke daha imza atmış oldu.

Törende bulunan Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de dijital tarımda 5 temel amacın bulunduğunu belirterek, bunları şu şekilde sıraladı :

Bu amaçlardan ilki tarım ve hayvancılığın envanterinin çıkarılması.

• İkincisi üreticinin sırtındaki maliyet yükünün hafifletilmesi ve hasadın artırılması.

• Üçüncüsü belki de en önemlisi kooperatifçiliğin harekete geçirilmesi.

• Dördüncüsü ürünün pazarda hak ettiği değeri bulması

• Tarım politikası ve planlamasının doğru olarak yapılması…

Yenişehir’de hizmete sunulan Dijital Toprak Analiz Cihazından Yenişehir çiftçisi şu şekilde faydalanacak :

Tarım arazilerinde var olan bitki besin elementlerinin tespiti yapılacak.

Zaman ve işçilikten tasarruf sağlanacak.

Toprağın fiziksel yapısı öğrenilecek.

Analiz sonucuna göre ürün yetiştirme ve gübreleme önerileri yapılacak.

Bilinçli ve ihtiyaç oranında yapılacak gübreleme ile maksimum ürün elde edilecek.

Biz de teknolojiye dayalı çalışmaları önemsiyor, başta Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ve ekibini, emeği geçen Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü tebrik ediyoruz.

Yenişehir çiftçisine hayırlı olsun…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.