Bursa NetHaber
2021-06-08 13:24:56

Bursa’nın yeni haber sitesi Bursanethaber’den merhaba

Burhan KAYA

burhankaya34@gmail.com 08 Haziran 2021, 13:24

Merhaba...

Bundan sonra ben de Bursanethaber ailesinin bir ferdi olarak bu köşede sizlerle buluşmaya gayret sarf edeceğim.

Bursa’da gazetecilik mesleğine Bursa Haber Gazetesi’nde başladım. Yaklaşık 4.5 yıl kadar bu kurumda görevimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Orada bana emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Bundan sonra bu mecrada periyodik olarak sizlerle buluşacağız.

Bursa gibi bir şehirde yaşamak bir çok sorumluluğu da beraberinde getirir. Bunlardan biri de köklü geçmişiyle var olan Bursa’nın medyasına yakışan bir yayıncılık anlayışına sahip olmaktır.

Dünyanın en hızlı gelişen kentleri arasında olan Bursa; doğal ve tarihsel zenginlikleriyle birlikte, Türkiye'nin en büyük sanayi kentlerinden ve üretim merkezlerinden biridir.

Biz de bu kentte yaşayan insanlar olarak önce şehrimizin kültürel ve temel yapı taşlarını benimsemekle birlikte gelecek nesillere katkı sunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Bu anlayışla, Bursa’mızı ilgilendiren konuları siz değerli okuyucularımız için irdeleyeceğiz. Gündemin en sıcak başlıklarını özgün bir şekilde yansıtmaya çalışacağım bu köşede sizlerin de desteğine ihtiyacım olduğunu belirtmek isterim.

Merhaba başlıklı yazımı bitirmeden önce desteklerini hissettiğim Bursanethaber ailesine de teşekkür ediyorum.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DERTLİ

Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte uzun bir zaman basın toplantılarına ara verilmişti. Yeni normalleşme ile birlikte kurumlar, çeşitli SİAD’lar ve STK’lar ve basınla iç içe olan tüm kesimler çalışmalarını, planlarını ve projelerini Bursa kamuoyuyla paylaşmak için basın buluşmalarına başladı.

Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği, önceki gün inşaat sektörünün sorunlarını dile getirmek için yoğun bir katılımın olduğu toplantıda sektör

gündemini Bursa basınıyla paylaştı.

İMSİAD dernek merkezinde yapılan sektörel değerlendirme toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, sektörün mevcut durumu ve geleceği açısından önemli değerlendirmelerde bulundu.

Andıç, “İnşaat sektöründe girdi maliyetlerinin çok artığının, pandeminin vermediği zararı malzeme zamlarının verdiğinin” özellikle altını çizdi.

Pandemiden önce 2 milyon kişiye iş imkanı sunan sektörde istihdamın şimdilerde 1.2 milyon kişiye kadar düştüğünü belirtti.

Kovid19 salgınının dünyada ve ülkemizde yarattığı sıkıntılara ilaveten ham madde ve yarı mamul inşaat malzemelerine gelen aşırı zamların sektörde ciddi sorunlara yol açtığını söyleyen Andıç, Türkiye’nin taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaatta sürekliliği sağlamak adına ham madde ve yarı mamul tedariğinde fiyat istikrarının olması gerektiğini belirtti.

Başkan Andıç, sektördeki daralmayı açıklarken şu çarpıcı cümleleri kullandı :

“Malzeme fiyatlarındaki artış sebebiyle ortalama bir dairenin maliyeti iyimser bir hesapla en az 100 bin TL arttı. Yüksek malzeme girdilerinin inşaata yansımasıyla konut fiyatları da aşırı biçimde yükseldi. Eskiden 500 bin liraya satılan daire bir milyon liraya çıktı. Gelen zamlar vatandaşa doğrudan, ciddi bir şekilde yansıdı.”

Maliyet artışlarıyla ilgili çarpıcı bir tespit yapan Başkan Andıç, eskiden bir ailede iki kişi çalışarak bir ev alabiliyorken bugün bu şatlarla artık ev almanın neredeyse hayal olduğunun altını çizdi.

Basın toplantısında dikkat çekilen bir başka konu da kentsel dönüşüm oldu. Mustafa Andıç, sektörün yaşadığı derin krizin, Türkiye'de 6,7 milyon, Bursa'da da 70 bin deprem riski olan binaların kentsel dönüşüm projeleriyle yenilenmesi sürecine de darbe vurduğunu hatırlattı.

BAŞKAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ VE BEKLENEN DESTEKLERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALADI

Sağlık sektöründe olduğu gibi kritik ürünlerin ihracına iç piyasa ihtiyacının tamamlanmasından sonra izin verilmesi. Geçen hafta bununla ilgili ilk adım atılmış, ahşap sektörüyle ilgili önlemler alınmıştı. Kamuya iş yapan inşaat müteahhitlerin hak ediş ve fiyat farkı ödemelerinin zamanında yapılması, Aşırı zamlara Ticaret Bakanlığı'nın müdahale etmesi, Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanının bir an önce devreye girmesi, iç piyasada aşırı yükselen ham madde, yarı mamul fiyatlarının devlet tarafından sübvanse edilmesi, İnşaat sektörünün içinde bulunduğu ekonomik kriz dikkate alınarak sektör temsilcilerinin kredi borçlarının faizsiz olarak 6 ay ertelenmesi, kredi faiz oranlarının düşürülmesi, Düşen konut satışlarının yeniden canlanması için faizlerin yüzde 1’in altına düşürülmesi ve birinci el konut satışlarına ilişkin kampanyalar düzenlenmesi, ilk kez ev, ofis, dükkan veya fabrika alanların tapu harcından muaf tutulmaları, İlk kez ev, ofis, dükkan veya fabrika alanların tapu harcından muaf tutulmaları ve KDV oranlarında indirim yapılması.

Kentsel dönüşüm konusundaki görüşlerini açıklayan Andıç, BTSO ve Akademik Odalarla birlikte çeşitli görüşmelerin yapıldığını, şehrin farklı bölgeleri için çeşitli projeleri olduğunu söyledi.

Buna bağlı olarak da; arsa stokunun azalması, Tip İmar Yönetmeliği'nde Bursa'ya göre düzenleme yapılması, imar davalarındaki iptaller ile kamudaki esnek çalışma yüzünden yaşanan aksaklıkları dile getiren Andıç, yaşanılan bu sıkıntının acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

Mudanya ve Güzelyalı'da yaşanan imar sorunundaki son durum sorulduğunda; sözü Başkan Yardımcısı ve Mudanya Komisyonu Başkanı Mehmet Kurt aldı.

Sorunun bazı küçük nedenlerden dolayı kaynaklandığını belirten Kurt, “Problem, şimdi sorun yumağı haline geldi. Bunun için 50 müteahhit 2 yıldan beri mücadele veriyor, gelinen nokta itibarıyla bir arpa boyu yol alamadık” dedi.

Güzelyalı'da 1350, Mudanya Halitpaşa Mahallesinde 2 bin 500 dairede sorun yaşayan vatandaşlar olduğunu belirten Mehmet Kurt; “Vatandaşlar bunun tam farkında olmayabilir, ama biz çözmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanına ileterek, torba kanunla bir kere mahsus af çıksın diye Ankara'da Bursa ve Trabzon milletvekilleriyle görüştük. Ancak iş zeytin yasasıyla ilgili olduğu için muhalefetin tepkisi nedeniyle çözüm üretemedik. Mudanya'da inşaatlar durdu. Belediye tespitleri yaptı. En son Zeytin Enstitüsü, inceleme yapıp burada tekrar zeytinliğe dönüş olamayacağını rapor ederse belki bir çözüm olabilir” dedi.

Görüldüğü gibi, bir çok sektörün pandemiden etkilendiği ülkemizde inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıları İMSİAD bu açıklamalarla dile getirdi.

Umarım güzel sonuçlar alınır…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.