banner6

banner14

TOBB ve AFAD'dan eğitim işbirliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) - AFAD Eğitim İşbirliği Protokolü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.​

GÜNDEM 26.03.2021, 12:22
TOBB ve AFAD'dan eğitim işbirliği
banner26

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde sahada yaşanan pek çok sıkıntıyı çözme konusundaki yardımları ve Türkiye'nin terörle mücadelesinde verdiği emeklerinden dolayı Bakan Soylu'ya teşekkür etti.

Türkiye'nin yaşadığı her türlü afete hemen müdahale eden AFAD'ın, gurur duydukları bir kurum haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun en somut örneklerini İzmir ve Elazığ-Malatya depremlerinde gördüklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, afetlerde ülke olarak el ele vererek, ihtiyaç sahiplerine birlikte yardım elini uzattıklarını belirterek, "Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin başına gelecek her türlü afette İçişleri Bakanlığımız ve AFAD iş birliğinde, TOBB ve oda-borsa camiası olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin 2020'de tüm dünyada olduğu gibi salgınla mücadele ederken, bir yandan da çok sayıda deprem, yangın, sel, çığ gibi doğal afetlerle mücadele ettiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Afetler sonucunda yaşanan kayıplar, ekonominin büyümesini, ülkenin kalkınmasını, bireylerin gelir dağılımını etkiliyor. Herhangi bir afet durumunda üretimin ve ticaretin en az seviyede etkilenmesi için, işletmelerin de afetlere karşı hazır olması gerekiyor. İş dünyası afetlere karşı ne kadar hazır olursa Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği o denli kuvvetli olacaktır. İşte bu sebeple işletmeleri afetlere hazırlama sürecinde TOBB ve oda-borsalar olarak kendimizde sorumluluk hissediyoruz. Bu yüzdendir ki oda-borsalar hem kendileri hem de üyeleri olan işletmeler için afetlere karşı en iyi şekilde hazır olmalıdır. Oda-borsaların afetlere karşı ne kadar hazır olduğunun tespit edilmesi için geçtiğimiz ay Afetlere Hazırlık Anketi uyguladık. Anket sonuçlarına göre yol haritamızı belirledik. Başta deprem olmak üzere, ilk etapta ülkemizde sıkça görülen afetlere yönelik olarak afetlerin öncesi, afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar üzerine planlarımızı yaptık. Üye işletmelere afetlere hazırlık, dayanıklılık ve iş sürekliliklerini geliştirmelerine yönelik farkındalık eğitimleri düzenledik."

- "AFETLERE KARŞI KOBİ’LERİMİZİ DAHA BİLİNÇLİ VE HAZIR HALE GETİRECEĞİZ"

Hisarcıklıoğlu, TOBB bünyesinde oda-borsalar ve üye işletmelere yönelik, afetler konusunda farkındalığı artırmak ve gerekli çalışmalara acilen başlamak amacıyla, "Deprem-Afet Çalışma Grubu" kurduklarını bildirdi.

Üyelerini afetlere karşı hazırlamak için Google/İdema ile "Sağlam KOBİ" projesini başlattıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Sağlam KOBİ projesiyle üye işletmeleri afetlere karşı hazır hale getiriyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı içinde üye işletmelere yönelik pek çok bilgilendirme webinarı düzenledik. Bu vesileyle, afetlere karşı hazırlıklı olmak için, iş dünyasının DASK zorunlu deprem, yangın, sel, diğer doğal afetler ve genel zararlar gibi sigortalarını yaptırmaları gerektiğini önemle hatırlatmak isterim. Yine bu kapsamda üyelerimizin acil durum eylem planlarını hazırlamalarını da çok önemli görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Doğal afetlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını ancak yaşanan can ve mal kayıplarının azaltılmasının sağlanabileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu konuda, hükümetimizin bizlere liderlik etmesine ihtiyaç duyuyoruz. 2021 Türkiye Afet Eğitim Yılını bu açıdan çok değerli bir adım olarak görüyorum. Bakın sadece 2020'nin ilk yarısında tüm dünyada 207 küresel doğal afet kaydedildi. Tüm bunlar, küresel ölçekte 75 milyar dolar değerinde ekonomik kayba neden oldu. Bu sadece 6 aylık durumun özeti ve pandemi buna dahil değil. 2000-2019 yılları arasındaki 20 yılda, afet kaynaklı yıllık ortalama ölüm sayısının 40 bin, yıllık ortalama ekonomik kayıpsa 100 milyar doların üzerinde. En ölümcül doğal felaketse, toplam ölümlerin yüzde 60'ına neden olan sel baskınları."

Türkiye'de son yıllarda doğal afetlerin neden olduğu ekonomik kayıpların telafisine yönelik pek çok önemli adım atıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, deprem nedeniyle oluşan mağduriyetleri gidermek amacıyla Doğal Afet Sigortalar Kurumunun oluşturulduğunu dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, bugün AFAD koordinasyonunda, afet ve acil durum farkındalığının artırılarak, afet risklerinin azaltılmasını amaçlayan, yeni bir iş birliği başlattıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kapsamda, 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsalarımız aracılığıyla, iş dünyamıza yönelik hazırlık çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaları 2021 yılı boyunca sürecek şekilde planladık. Afetlere karşı KOBİ'lerimizi daha bilinçli ve hazır hale getireceğiz. Eksiklikler var, bunları gidermeleri için de rehberlik yapacağız. Böylece, afetlerden dolayı yaşanabilecek üretim ya da ticaret kaybını en aza indireceğiz hem KOBİ'lerimizi hem de çalışanlarımızı koruyacağız. Böylelikle de ülkemizin üretim ve rekabet gücünü devam ettireceğiz."

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “İnşallah bu sene 51 milyon vatandaşımıza, 2021 yılının afet eğitim yılı olması sebebiyle ulaşacağız. Şu ana kadar toplam 3 milyon 691 bin 457 vatandaşımıza bu sabaha kadar eğitim verdik” dedi.

TOBB’un afet olaylarında hiçbir zaman desteğini esirgemediğini dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği karşı karşıya kaldığımız sosyal meselelerde, yine özellikle Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sel, afet, deprem, çığ ve yine birçok karşı karşıya kaldığımız afet olaylarında hem milletimizin yanında hem kendi meslektaşlarının yanında hem toplumsal sorumluluklarını yerine getirmede büyük bir iradeyi bugüne kadar sergilediler ve sergilemeye devam ediyorlar. Bunu burada hem işin hakkını vermek açısından hem de kamuoyuyla tekrar paylaşmak açısından ifade etmek istiyorum. Elazığ’da oldu, Malatya’da oldu, İzmir’de oldu, Giresun’da sel afetinde oldu. Her birinde biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği konusunda ne zaman bu konuda elimizi bu taşın altına hep birlikte koyalım dediğimizde, ellerini taşın altına hakikaten bizim istediğimizden, beklediğimizden çok daha öte bir duyarlılıkla koymuş oldular.

Ben tüm bunlar için, tüm kampanyalarımızla yine sağ olsunlar yine valiliklerimizle ortak çalışarak aynı süreci gerçekleştirdiler. Kamuoyuna karşı da bu teşekkürlerimizi tekrar ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

Kocaeli’nde 199 yılında yaşanan deprem felaketinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Afet bölgesi olduğumuzu aklımızdan çıkarmıyoruz. Bu konuda üst üste karşı karşıya kaldığımızı süreçleri de değerlendirerek ve düşünerek afet öncesi, afet anı ve sonrası iyileştirme hazırlıklarımızı da hep birlikte yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bu süreçte yapabileceğiz çok şey var ve bunları hep birlikte gerçekleştirmek zorundayız. Bizler toplumun önündeki insanlar olarak toplum nezdindeki yüksek kurumların bu çok önemli bir konuda hem hatırlatıcı hem yol gösterici, rehberlik edici, hem de aynı birlikte hareket edici bir misyon ortaya koymaları beklenmektedir. Elbette şu cümleyi hepimiz biliyoruz. Afetlerle karşı karşıya kaldığımızda ‘nerede bu devlet deniyordu’ 1999 depremi hepimiz için bir milat oldu. Allah milletimizden razı olsun. Herkes elini taşın altına koymaktan erimedi ve hakikaten bu konuda önemli gayret ortaya koydu. Orada başka bir öğretiyi hep beraber sağladı. Deprem konusunda afet konusunda daha güçlü tedbir almamızı. 1999 depremini zihnimizden hiç çıkarmadan önemli bir sınamalarla karşı karşıya kaldığımızda depremlerle, sellerle ve afetlerle nasıl ve ne şekilde bir mücadele etmemiz lazım, önceki tedbirlerimizin ne olduğunu, ne olması gerektiğinin altını hep birlikte altını çizmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yıl sonuna kadar 81 ilde “‘İl Afet Risk Azaltma Planları”nı hayata geçireceklerini sözlerine ekleyen Bakan Soylu, “Afet öncesi yapacağımız işlerden belki de en önemlisi ‘İl Risk Afet Palanları’nı hazırlamaktı. Yedi vilayetimizde üniversiteler, meslek kuruluşlarımız, odalar, borsalar, esnaf kuruluşları, belediyeler, yerel yönetimler ve o şehrin eşrafı ile birlikte, vatandaşlarımızla birlikte, ‘İl Afet Risk Azaltma Planları’ yapılmaya başlandı. Yedi vilayete bitirdik. 81 vilayette bu yıl itibariyle bunu bitireceğiz. Biz arama ve kurtarma akreditasyonu yapmaya başladık. Bunu da AFAD koordinasyonun da gerçekleştiriyoruz. Bir taraftan AKUT, bir taraftan ANDA, bir taraftan Türkiye İzcilik Federasyonu bütün bunlarla arama kurtarma kapasitemizi ve kabiliyetimizi genişletiyoruz. Bunu gerçekleştirirken de sadece arama kurtarma değil, bizim Türkiye Afet planımız var, 26 çalışma grubumuz var. Burada çalıştığımız tüm kurumları akredite ediyoruz. Bütün bunları sağlayabilme kabiliyetini ortaya koymaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi. Bu yıl itibariyle 50 milyona aşkın vatandaşa afet eğitimi vermeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Soylu, “İnşallah bu sene 51 milyon vatandaşımıza, 2021 yılının afet eğitim yılı olması sebebiyle ulaşacağız. Şu ana kadar toplam 3 milyon 691 bin 457 vatandaşımıza bu sabaha kadar eğitim verdik. Yine 5 bin 734 bu konuda gönüllü mesleki kuruluşlarda, arama kurtarmalarda, kamu kuruluşlarında var olan vatandaşlarımızı eğitici eğitimi verdik. Afet öncesi evlerimizde neler yapmamız lazım, afet anında neler yapmamız lazım, bize insan ve vatandaş olarak düşen görev nedir? Bunu bir eğitim meselesi olarak görüp inşallah 2021 Afet Eğitim Yılında bıkmadan, usanmadan bu eğitimle tüm insanlarıma ulaşıp hem bir baz eğitimi ortaya koymak daha sonra da sürdürülebilir bir şekilde bunu devam ettirmek bizim temel hedefimiz” şeklinde konuştu.

Arakan’da evleri yanan vatandaşlara da yardım eli uzatacaklarını ifade eden Bakan Soylu şunları dedi: “Arakan'da 22 Mart tarihinde oradaki evlerin bin 337’si yandı. Cumhurbaşkanımız bizlere talimat verdi, yarın askeri kargo uçağıyla ekipler oraya gidiyor. Orada sahra hastanesi hemen hizmete girecek. En kısa zamanda da Arakan Müslümanlarının karşı karşıya kalmış olduğu bu afete de bu millet el uzatmış olacak. İdlib konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden bir hamle daha bekliyoruz.”

banner9
Yorumlar (0)
6
hafif yağmur
banner36
Namaz Vakti 30 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 31 80
2. Fenerbahçe 31 75
3. Samsunspor 32 54
4. Beşiktaş 31 52
5. Eyüpspor 32 50
6. Başakşehir 31 48
7. Trabzonspor 31 45
8. Göztepe 31 43
9. Konyaspor 32 43
10. Kasımpaşa 31 42
11. Gaziantep FK 31 42
12. Kayserispor 31 40
13. Antalyaspor 31 40
14. Rizespor 31 37
15. Sivasspor 32 34
16. Alanyaspor 31 34
17. Bodrum FK 32 34
18. Hatayspor 31 19
19. A.Demirspor 31 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 36 69
2. Karagümrük 36 63
3. Gençlerbirliği 36 62
4. Bandırmaspor 36 60
5. İstanbulspor 36 58
6. Erzurumspor 36 58
7. Iğdır FK 36 55
8. Boluspor 36 55
9. Amed Sportif 36 54
10. Ümraniye 36 53
11. Esenler Erokspor 36 52
12. Keçiörengücü 36 51
13. Ahlatçı Çorum FK 36 51
14. Sakaryaspor 36 48
15. Pendikspor 36 45
16. Manisa FK 36 44
17. Ankaragücü 36 42
18. Şanlıurfaspor 36 40
19. Adanaspor 36 30
20. Yeni Malatyaspor 36 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 34 82
2. Arsenal 34 67
3. Newcastle 34 62
4. M.City 34 61
5. Chelsea 34 60
6. Nottingham Forest 33 60
7. Aston Villa 34 57
8. Fulham 34 51
9. Brighton 34 51
10. Bournemouth 34 50
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Wolves 34 41
14. M. United 34 39
15. Everton 34 38
16. Tottenham 34 37
17. West Ham United 34 36
18. Ipswich Town 34 21
19. Leicester City 34 18
20. Southampton 34 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Villarreal 33 55
6. Real Betis 33 54
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 33 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16