banner6

banner14

Bursa siyah inciri dünya pazarlarında

Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ‘Bursa Karası’ siyah incirin 2020 hasadını başlattı. Başkan Alinur Aktaş, siyah incir hasadının bereketli ve son gününe kadar karlı olmasını diledi.

EKONOMİ 22.08.2020, 10:21
Bursa siyah inciri dünya pazarlarında
banner26

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım AŞ aracılığıyla şehrin markası haline gelen siyah incirin dünya pazarlarına açılması ve üreticilerin kazanımlarının arttırılması hedefiyle yürüttüğü ‘2020 incir hasadı’ düzenlenen törenle başladı. Ahmetbey Köyü’ndeki törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Atilla Ödünç, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Program öncesinde Tarım AŞ Siyah İncir İşleme Merkezi’ni gezen Başkan Aktaş, yetkililerden süreç hakkında bilgi aldı. Beraberindekilerle Ahmetbey Köyü Mesire alanına geçerek siyah incirden yapılan birbirinden güzel ürünlerin tadına bakan Başkan Aktaş, daha sonra incir bahçesine uğrayarak dalından incir topladı. Başkan Aktaş, soğuk hava deposuna da giderek siyah incirlerin ihracat tırlarına yüklenmesine de yardım etti.

“TARIMDA NİTELİKLİ PROJELER”

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın bereketli topraklarıyla, lezzetli meyveleriyle ve tarihi İpek Yolu’nun tarım başkenti olduğunu söyledi. Bursa’nın konumu ve ekolojik yapısıyla çok önemli avantajlara sahip olduğunu belirten Başkan Aktaş, tarım alanında son zamanlarda Bursa’nın önemli adımlar attığını ifade etti. Bursa’nın tarım özelliğini daha da ön plana çıkarabilmek için Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi destekler sağladığını dile getiren Başkan Aktaş, Bursa’nın tarım alanında da lokomotif şehir olması için projeler ürettiklerini söyledi. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi’nin tarımla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla bir araya geldiğini anlatan Başkan Aktaş, “Tarımla ilgili hedefler belirleyip hep birlikte aynı hedeflere odaklanmamız gerekiyor. 8 şirketimizden birisi olan Tarım AŞ. bizler için önemli bir koz. Kırsal kalkınmaya destek olabilmek adına önemli projeler yapıyoruz. Ürünlerimizin uluslararası pazarlara açılmasına öncülük ediyoruz. Şehir ve üreticiler adına fuarlara katılıyoruz. İncirden armuta, ayvadan şeftaliye, yaban mersini ve ahududuya varana kadar tüm meyvelerimizi dünyaya tattırıyor ve pazarlıyoruz. Tarım AŞ ile Bursa’nın tarımsal kalkınmasını sağlamak adına nitelikli projeleri hayata geçiriyoruz. Farklı kurum ve kuruluşların projelerine de ortak olarak veya destek vererek çiftçimizin, üreticimizin her anlamda kazanmasına katkı koyuyoruz. Bursa’nın ve tarım ürünlerinin markalaşma sürecinin önemli sacayaklarından birisi de coğrafi işaretler ve marka tescilleridir. Tarım AŞ olarak Bursa siyah incirini “Blackbursa” markasıyla tescilledik” dedi.

“SİYAH İNCİR DÜNYA PAZARLARINDA”

Bölge Tarım Kooperatifleri Birliği adına alınan coğrafi işaret tescilinin hayati önem taşıdığının altını çizen Başkan Aktaş, uluslararası tarım ürünleri ticaretinde önemli bir gereklilik olan ve kalitenin sağlanmasında büyük önem taşıyan global GAP ve diğer kalite belgelerinin de bulunduğunu belirtti. Bu sayede Bursa adına tüm Avrupa ve Asya’ya incir, armut, biber ve benzeri tarım ürünlerinin ihracatını yaptıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Özellikle Hong Kong, Berlin, Madrid gibi dünyanın birçok yerinde büyük fuarlara katılarak stant açıyoruz. İncirimizi ve yanında diğer ürünlerimizi tanıtıyoruz. Bugün de 2020 yılının incir hasadını başlattık. Bütün amacımız, şehrimizin yerel değerlerini evrensel değere dönüştürmektir. Süreci doğru bir şekilde yöneterek sağlıklı sonuçlar elde etmektir. İnşallah elbirliği ile bu amacımıza ulaşacağız. Ürünün yetiştirilmesinden hasadına, ambalajlanmasından sevkiyatına kadar tüm süreçlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çıtayı daha da yukarıya kaldırmak, Bursa'nın hedeflerine daha hızlı ulaşmasını sağlamak görevimizdir. Siyah incir hasadının bereketli olmasını, son gününe kadar karlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, siyah incirin şehrin bir markası olduğunu ve şehirle özdeşleştiğini söyledi. Tüm kurumların el ele vermesiyle güzel işlerin ortaya çıktığını ve üreticilerin daha fazla kazandığını anlatan Gözgeç, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projenin bu hedefe hizmet ettiğini anlattı.

Milletvekili Atilla Ödünç de Bursa’da yetişen siyah incirin kalitesiyle diğer incirlerden daha fazla öne çıktığını belirterek, bu ürünün tüm dünyaya pazarlanmasının önem arz ettiğini anlattı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise, Bursa’nın iklimi ve coğrafyası sebebiyle birçok ürünü en üst kalitede ve miktarda üretme imkanı bulduğunu anlattı. Siyah incirin Bursa’yla artık özdeşleştiğini aktaran Aygül, hasat programını düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ne ve Tarım AŞ’ye teşekkür etti.

Proje paydaşlarından Uludağ Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa siyah incirinin dünyada eşi benzeri olmayan bir ürün olduğunu ifade etti. İsrailli yetkililerin Bursa’ya gelip incir fidanlarını toplayıp ülkesine götürdüğünü, Bursa’daki iklim parametrelerini birebir seralarda uygulayarak bu inciri üretmeye ve geliştirmeye çalıştığını anlatan Yazgan, “Bu ürün gerçekten bir incidir. Bunun değerini gerçek anlamda bilmeliyiz. Bunu korumak hepimizin görevidir. Bu incirin bir sezon boyunca var olacak olan fiyat politikasını konuşmalıyız. Bu ürünün satılabilirliği var. Marketlerde egzotik ürünler rafında satılıyor. Uzak doğu bizim için yeni bir pazar. Şuan karantina sıkıntısı olmadan gönderebildiğimiz tek pazar Hong Kong, Singapur ve Malezya’dır. Bu ürün geleceğin mirasıdır” dedi.

Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Raif Döner, Bursa’nın incisi olan incirin endemik denecek kadar önemli ürün olduğunu söyledi. Bu sene sezonun güzel bir fiyatla açıldığını ve üreticinin memnun kaldığını anlatan Döner, incir hasadını düzenleyen ve üreticiyi destekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

banner9
Yorumlar (0)
6
hafif yağmur
banner36
Namaz Vakti 02 Kasım 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 29
2. Trabzonspor 11 24
3. Fenerbahçe 10 22
4. Samsunspor 11 20
5. Göztepe 11 19
6. Beşiktaş 10 17
7. Gaziantep FK 10 17
8. Konyaspor 11 14
9. Başakşehir FK 11 13
10. Alanyaspor 10 13
11. Kocaelispor 11 11
12. Çaykur Rizespor 10 10
13. Kasımpaşa 10 10
14. Antalyaspor 10 10
15. Gençlerbirliği 11 8
16. Eyüpspor 10 8
17. Kayserispor 10 6
18. Fatih Karagümrük 10 4
Takımlar O P
1. Bodrum FK 12 24
2. Pendikspor 12 23
3. Amed SK 12 23
4. Erzurumspor FK 12 22
5. Çorum FK 11 22
6. Esenler Erokspor 11 21
7. Iğdır FK 11 18
8. Boluspor 12 17
9. Van Spor FK 11 17
10. Sakaryaspor 11 17
11. Bandırmaspor 11 16
12. Serik Belediyespor 12 16
13. Sivasspor 12 14
14. Keçiörengücü 12 14
15. İstanbulspor 12 14
16. Ümraniyespor 12 11
17. Manisa FK 12 10
18. Sarıyer 12 8
19. Hatayspor 12 4
20. Adana Demirspor 12 1
Takımlar O P
1. Arsenal 10 25
2. Bournemouth 9 18
3. Liverpool 10 18
4. Tottenham 10 17
5. Chelsea 10 17
6. Sunderland 9 17
7. Manchester United 10 17
8. Manchester City 9 16
9. Crystal Palace 10 16
10. Brighton & Hove Albion 10 15
11. Aston Villa 10 15
12. Brentford 10 13
13. Newcastle United 9 12
14. Fulham 10 11
15. Everton 9 11
16. Leeds United 10 11
17. Burnley 10 10
18. Nottingham Forest 10 6
19. West Ham United 9 4
20. Wolverhampton 10 2
Takımlar O P
1. Real Madrid 11 30
2. Villarreal 11 23
3. Barcelona 10 22
4. Atletico Madrid 11 22
5. Espanyol 10 18
6. Getafe 11 17
7. Real Betis 10 16
8. Elche 10 14
9. Rayo Vallecano 11 14
10. Athletic Bilbao 11 14
11. Celta Vigo 11 13
12. Sevilla 11 13
13. Deportivo Alaves 10 12
14. Real Sociedad 11 12
15. Osasuna 10 10
16. Mallorca 10 9
17. Levante 11 9
18. Valencia 11 9
19. Real Oviedo 10 7
20. Girona 11 7