Büyükşehir Meclisi’nde söz hakkı çocukların
Bursa Kent Konseyi Çocuk Meclisi öncülüğünde 17 ilçeden gelen çocuklar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ve meclis üyelerinin koltuklarına oturarak Bursa’nın geleceğine ilişkin kararlar aldı. Başkan Bozbey, “Çocukların gözüyle dünyayı görmek ve daha güzel bir gelecek kurmak için hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ‘Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Çocuk Oturumu’ Başkan Bozbey’in katılımıyla gerçekleşti. Programa CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de eşlik etti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu haftanın hem Cumhuriyetimiz hem de çocuklar için önemli olduğunu vurgulayarak, “23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı onuruna ilk resmi bayramımız olarak 1924 tarihinden bu yana kutlanmaktadır. 1929 yılından bu yana da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bu bayramı çocuklara armağan etmesiyle birlikte Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e ve arkadaşlarına minnet borçluyuz. 23 Nisan, dünyanın çocuklara adanan tek bayramıdır. Bu önemli günde sizlerin taleplerini dinlemeye başlamadan önce bayramımızı yürekten kutluyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun çocuklar.”
“ÇOCUKLARIN GÜLÜMSEYECEĞİ BİR KENT İNŞA EDECEĞİZ”
İnsanların ve çocukların gülümseyeceği bir kent inşa etmek hayaliyle yola çıktığını söyleyen Başkan Bozbey, “İlk ve en çok yapmak istediğim çocukların gülümsemesini sağlamak. İşte tüm çabamız 1 Nisan'dan itibaren Bursa'da yaşayan her bir çocuğumuzun gülümsemesini sağlamak olacaktır. Tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte buna hazırız. Emin olun çocuklar, sizleri gülümseteceğiz” dedi.
“ÇOCUKLARIN SESİNE KULAK VERECEĞİZ”
Bir kentin herkes için yaşanabilir olması konusuna değinen Bozbey, “Çocuklara uygun tasarımların da olması gerekiyor. Bu anlamda Bursa'da yapacak birçok işimiz var. Sizlerin önerileri, destekleri bu süreçte son derece önemli olacak çocuklar. Bu nedenle hepinizi Bursa Kent Konseyi Çocuk Meclisi’ne üye olmaya davet ediyorum. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle kentimizde yaşayan çocukların sesine kulak vereceğiz. Onların gözüyle dünyayı görmek ve daha güzel bir gelecek kurmak için hep birlikte çalışacağız. Çocuk dostu bir kent kurmak için sizlerle beraber hareket edeceğiz. Eğer karar süreçlerine sizler de katılırsanız büyüklerin yapacağı işler eksik kalmaz. Daha önce çocuklarla birlikte birçok hizmete imza attık. Hep birlikte engelsiz parklar, yaşayan sokaklar yaptık. Bunları yapmaya Büyükşehir’de devam edeceğiz” dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in koltuğuna oturan Özlem Yılmaz, Bursalı çocuklar adına oturum başlangıç konuşmasını gerçekleştirdi. Yılmaz, “her konuşmasında çocukları gülümsetmekten bahseden, en önemli projesinin mutlu ve gülümseyen çocuklar için çalışmak olduğunu söyleyen bir başkan amcamız olduğu için hepimiz çok sevinçliyiz. Bursalı çocuklar olarak size ve çalışma arkadaşlarınıza başarılar ve kolaylıklar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

“YILDA BİR KEZ DEĞİL, GÜNDE 10 DAKİKA”
Özlem Yılmaz, “Atamızın bizlere ve tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bayramın arifesinde burada olmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Öncelikle tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” diyerek, “Biz Bursalı çocukların hakları için çalışmalar yürüten Bursa Kent Konseyi Çocuk Meclisi gönüllüleri olarak diyoruz ki; yılda bir kez koltuklarını 10 dakika çocuklara bırakan kent yöneticilerimiz, bunu yapmak yerine günde 10 dakika kentlerindeki çocuklara yapacakları hizmetleri, onların sorunlarına üretecekleri çözümleri düşünse, kentlerimiz çocuklar için harika yaşam alanlarına dönüşür. Biz senenin bir günü on dakikalığına bir koltuğa oturtulmak değil, koltuğa oturanların her gün bizim haklarımız ve mutluluğumuz için ne yapabileceklerini düşünmelerini istiyoruz. Ve düşüncelerini, projelerini paylaşarak, bizlerin düşüncelerini de sorarak gerçekleştirmelerini istiyoruz.”

“ÇOCUK DOSTU ŞEHİR İSTİYORUZ”
“Biz Bursalı çocuklar çok şanslıyız. Türkiye’de bizim başkan amcamız kadar demokratik, özgürlükçü, katılımcı yönetime inanan, çocukları seven, çocuk haklarına inanan ve çocukları önemseyen başkan sayısı çok az. Bunun için çok teşekkür ediyoruz. Artık böyle bir bakış açısıyla yönetilecek bir kentte yaşayacak olan biz çocukların isteği de Bursa’mızın Çocuk Dostu Şehir olması” dedi.
Farklı ilçe ve okullardan gelen çocuklar; sokaklarda daha rahat oyunlar oynayabilmek adına bazı sokakların trafiğe kapatılması, sosyal ve kültürel alanların oluşturulması, okullarındaki eksiklerinin tamamlanması gibi taleplerini dile getirdi.
| İmsak | 06:47 | ||
| Güneş | 08:18 | ||
| Öğle | 13:10 | ||
| İkindi | 15:31 | ||
| Akşam | 17:52 | ||
| Yatsı | 19:17 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
20 | 39 |
5. Beşiktaş |
20 | 36 |
6. Başakşehir FK |
20 | 30 |
7. Samsunspor |
20 | 30 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Çaykur Rizespor |
20 | 20 |
12. Antalyaspor |
20 | 20 |
13. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
20 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
20 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
2. Amed SK |
22 | 43 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Çorum FK |
23 | 41 |
5. Bodrum FK |
23 | 39 |
6. Pendikspor |
22 | 38 |
7. Iğdır FK |
23 | 34 |
8. Keçiörengücü |
23 | 33 |
9. Bandırmaspor |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
23 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
24 | 53 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Chelsea |
24 | 40 |
5. Liverpool |
24 | 39 |
6. Manchester United |
23 | 38 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Everton |
24 | 34 |
9. Brentford |
23 | 33 |
10. Newcastle United |
24 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Bournemouth |
24 | 33 |
13. Brighton & Hove Albion |
24 | 31 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
24 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
24 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
24 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
22 | 55 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
22 | 45 |
4. Villarreal |
21 | 42 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
22 | 26 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
22 | 25 |
12. Elche |
22 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
21 | 18 |
20. Real Oviedo |
22 | 16 |

Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Başakşehir FK
Samsunspor
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Erzurumspor FK
Amed SK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Bodrum FK
Pendikspor
Iğdır FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Boluspor
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Chelsea
Liverpool
Manchester United
Fulham
Everton
Brentford
Newcastle United
Sunderland
Bournemouth
Brighton & Hove Albion
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo