banner40

banner6

banner14

Sanayinin çatıları yeşilleniyor

Çevreci üretimin hızla yaygınlaşması, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatının getireceği yeni düzenlemeler ve maliyetlerdeki artış sanayiciyi yenilenebilir enerjiye yönlendirdi.

EKONOMİ 04.11.2021, 11:53 04.11.2021, 14:59
Sanayinin çatıları yeşilleniyor
banner26

Firmalar, tesislerinin çatılarına kurdukları güneş enerjisi sistemleriyle çevreci bir şekilde kendi enerjilerini üreterek, enerji maliyetlerindeki artışın da önüne geçiyorlar.

Sanayi ve üretim tesislerinde son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımları hızla artıyor. Paris Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde karbon salınımı yüksek olan ürünlere getirilmesi planlanan ek vergiler, büyük firmaların çevreci üretime yönelik artan talepleri ve enerji maliyetlerinin her geçen gün artması üreticiyi Güneş Enerjisi Sistemleri’ne (GES) yöneltti. Kurulum maliyetinin ucuzluğu ve hızla enerji üretmesi açısından GES fabrikalardan çiftliklere kadar birçok üreticinin tercihi oldu. İmalat sanayinde olduğu kadar tarımda da güçlü bir şehir konumunda olan Bursa’da da üreticiler fabrika, çiftlik ve depolarının çatılarını güneş panelleriyle donatmaya başladı.

Şinasi GÜNEŞ

Bemis Teknik Elektrik YKB


Gelecek nesillere yaşanabilir bir Türkiye


GES yatırımımız, 2 bin 500 metrekare alana kurulu, 520 KWp kapasiteli bin 136 adet güneş enerji paneli ile yıllık 716 bin 682,4 kWh elektrik üretimi gerçekleştirecek. Yıllık enerji tüketimimizin yüzde 60’ını karşılayacak bu yatırımın tutarı ise 245 bin 376 dolar oldu. Bizi GES yatırımı yapmaya iten en güzel sebeplerden biri temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile yeni nesillere daha temiz ve daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmak. Ayrıca bu yatırım sayesinde enerji maliyetlerini minimize etme fırsatı yakalayacağız.

Projenin önemli kazanımı, yenilenebilir enerji yatırımımızla yıllık 370 bin kg karbondioksit gazının doğaya salınımının önüne geçerek, çevreye katkıda bulunmak olacaktır. Söz konusu miktarı, 10 yaşındaki 100 bin adet ağacın ancak tüketip temizleyebildiğini düşünürsek geleceğimiz için ne kadar doğru bir yatırım kararı aldığımızı görebiliyoruz. Firmaların trafo güçleri kadar yenilenebilir enerji santrali kurma hakları vardır. Çatı GES santralini kuran firmalar trafo gücünün kalan kısmı için ayrı bir santral yapmak hakkına sahip olur. Dolayısıyla bizim de trafo gücümüz 1600 kWh olup çatı GES’imizi yaptığımız için kalan kısmını güneş tarlası yapmayı planlıyoruz.

Ergün EFENDİOĞLU

Efendioğlu Mermer YKÜ


Üretim ve ihracatta avantaj sağlayacak


Efendioğlu Mermer olarak çatılarımızın tamamını güneş panelleri ile kapladık. Yaklaşık 4 bin 200 metrekarelik çatımızda 640 kWp’lik GES’imiz var. Bu yatırım ile birlikte yıllık 768 bin kWh/yıl elektrik üretimi hedefliyoruz. İlk aylardaki enerji üretimimiz beklentilerimizin de üzerinde gerçekleşti. Ancak bu rakam yıllık enerji tüketimimizin ancak yüzde 15’ini karşılıyor. Çevre duyarlılığı yüksek bir firma olarak, yenilenebilir enerji hep gündemimizdeydi. Çatı üstü GES kurulumu yapmak ile ilgili yasal düzenleme hazır olunca biz de yatırım için düğmeye bastık. Bizi bu yatırıma teşvik eden en büyük etken çevreye karşı olan sorumluluğumuz. Sektörümüzde, enerji kalemi maliyetlerin içinde önemli bir yer tutuyor. Öngörülerimize göre, bir aksilik yaşanmazsa 5 yıl içerisinde kurulum maliyeti kendini amorti etmiş olacak. Tesisin faydalı ömrü olan 25 yılın 20’sinde yapacağımız her üretim de tasarruf olarak şirketimize geri dönecek. AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde gelecek yeni düzenlemeler ile karbon ayak izi yüksek olan firmaların AB ülkelerine yapacağı ihracatta ek vergilendirmeler gündemde. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan firmalar bu çerçevede, ihracat tarafında avantaj sağlayacaktır. Karbon ayak izi yüksek olan firmaların gelişmiş ülkelere yapacağı ihracatlarda ek vergilendirmeler gündemde. Bu nedenle yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların, bu düzenlemeler devreye girmeye başladıkça ihracat tarafında avantaj yaratacağını düşünüyoruz. Ayrıca üretim maliyetlerinin düşmesi de rekabet avantajı sağlayacaktır.

Sami BİLGE

Elyaf Tekstil YKB


70 bine yakın ağacı kesilmekten kurtarıyoruz


9 bin metrekarelik çatı alanımızda bin 440 kWp kurulu güce sahip GES yatırımımızın kurulumuna 2020 yılının Eylül ayında başladık. Bu yatırım ile yıllık 1 milyon 677 bin kWh elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyoruz. Böylelikle yıllık kullanımımızın yüzde 20’sini GES’ten karşılıyor olacağız.



Elyaf Tekstil olarak, çevresel etkilerimizi minimize etmek için çalışıyoruz. Doğal kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinci ile iklim kriziyle mücadelede üstümüze düşen sorumlulukların farkındayız. Bu noktada küresel meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten dönüşümün paydaşları arasında yer almak istiyoruz.

Yenilenebilir enerji kullanımı ile karbon salınımında 760 tonluk bir düşüş sağlayıp, hem karbon ayak izimizi azaltacak hem de yılda 70 bine yakın ağacı kesilmekten kurtarıyor olacağız. Ayrıca enerji maliyetlerimizin azalmasını sağlayan bu yatırım üretimimizi de olumlu yönde etkileyecek. Markaların yenilenebilir enerjiye olan yönlendirmeleri ve daha çevreci üretim yapan tesisleri tercih etmeleri de ihracatımızın artmasına imkan sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik stratejilerimiz arasında; su, enerji, kimyasal ve atık yönetimi konuları bulunmakta. Bunların hayata geçmesi için firmamız bünyesinde bulunan Ar-Ge ve Sürdürülebilirlik departmanları büyük gayretle çalışmakta. Bu noktada Elyaf Tekstil olarak daha sürdürülebilir dünya için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Seyhan ÖZSOY

Erma Süt


Hibe programları önemli


Karacabey’de bulunan tesisimizde, yaklaşık 3 bin 200 metrekarelik alanda 490 kWp’lik bir GES’imiz var. Sistemin devreye alınma işlemleri geçtiğimiz ay tamamlandı. Yatırımımız ile birlikte 590.000 kWh/yıl elektrik tüketimi gerçekleştirerek, yıllık elektrik tüketimimizin tamamını GES’ten karşılamış olacağız. Her ay sonunda UEDAŞ ile mahsuplaşma yaparak, fazla üretimimiz olması durumunda ekstra gelir de sağlayacağız. Ayrıca şebekeye verdiğimiz enerjiden dağıtım bedeli alınmaması da büyük bir avantaj.

Projemiz için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Ipard programı kapsamın yüzde 50 civarında hibe almaya hak kazandık. Sistemin zaten kısa olan kendini amorti etme süresini, bu hibe desteği ile 2,5 yıl civarına indirdik. Doğa ile iç içe bir tesisimiz var. Bu noktada karbon ayak izimizi düşürmek bizler için oldukça önem arz ediyor. Bu başlıkla yola çıkarak hem enerji maliyetlerimizi düşürdük hem de çevreci kimliğimizi güçlendirdik.Son zamanlarda artan küresel emtia fiyatları bizleri de oldukça etkiledi. Aldığımız ürünlerdeki fiyatlar çok hızlı şekilde yükseldi. Karlılığımızı arttırmak ve işletmemizi sürdürülebilir hale getirmek için GES yatırımı oldukça faydalı oldu. İşletmemiz için çok büyük bir gider olan elektrik maliyetinde, 25-30 yıllık periyotta, elektrik birim fiyatımızı çok düşük bir rakamda sabitlemiş olduk.



Bursa OSB’de de yaklaşık 30 bin metrekare çatı alanı bulunan fabrikamız var. Bunun için de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Paris Anlaşması ile önümüzdeki süreçte karşımıza çıkacak olan, emisyon miktarlarına göre sınırda gümrük vergisi uygulaması için hazırlıklarımızı şimdiden yapıyoruz.



Özellikle kırsal alanda bulunan tarım, gıda ve hayvancılık işletmeleri için Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) ve TKDK/ipard olarak hibe programları mevcut. Bu programlar ile yüzde 50-55 oranında hibe alınabiliyor. Bu bölgelerde bulunan tesisleri hibe programlarını kullanmaya davet ediyorum.

Bilal SEYHAN

Seyhanlar Gıda YKÜ


Kendi enerjisini üreten işletmeler öne çıkacak


Sistemi ilk olarak deneme amaçlı küçük bir alanda kurduk. Yunuseli’nde bulunan işletmemizin 900 metrekarelik çatısının üzerine 129,6 kWp’lik GES sistemi kurulumu gerçekleştirdik. Bu yılın Mayıs ayında devreye giren yatırımımızın, bir yılda yaklaşık 154 bin kWh enerji üretmesini bekliyoruz. Bu da bizim için yüzde 25’lik bir karşılama oranı demektir. Dünyada en önemli değerlerden bir tanesinin güneş enerjisi olduğunun farkındayız. İşletmemizde imkânı olan alanlara, özellikle çatısı müsait alanlara kurulmasını konusunda kararlar aldık. Kendi elektriğini üreten işletmeler birçok konuda önemli bir çalışma yapmış olacaklardır. Özellikle çatıda kurulan GES’ler işletmelerde atıl durumda olan alanın bir anda üretim yapabilen bir tesis haline gelmesini sağlamakta. Eğer siz bugün karar verirseniz dün geçmiş olmaz ama yarın çok geç olabilir. Zamanında yapılan yatırımların uzun vadeli geri dönüşleri olacaktır. İşletmelere katma değer sağlayacak. İlk olarak sistemi kurup çalışmasını ve verimliliği inceledik. Sonrasında diğer işletmelerimizin de aynı şekilde çatılarına GES projesini yapmak için çalışmalarımıza başladık. Çatısı müsait alanlarda kurulması işletmemiz için çok büyük avantaj olmaktadır. Çünkü elektrik maliyetleri bizler için oldukça yüksek seviyelerde. İşletmelerin en önemli gider kalemleri arasında enerji giderleri başı çekmekte. Maliyetleri düşürmek artık imkânsız. Bu yüzden enerjisini üreten işletmeler her zaman daha avantajlı olacaklar ve bir adım öne geçeceklerdir. Çatılarımızda alan yeterli olmadığında uygun arazilere de kurulum yapılmasının önünün açılmasını bekliyoruz. Mevzuat kapsamında bu yıl çıkan ve arazilere de GES kurulumuna imkan veren 5-1-h maddesinin detayları bir an evvel belli olursa bir çok işletme yönünü bu tarafa çevirecektir diye düşünüyorum.

Turgut İNAL

İnallar Otomotiv YK Başkanı


Yenilenebilir enerji yatırımlarımız sürecek


Çatımızda uygun olan tüm alanları değerlendirerek, yaklaşık 2 bin 300 metrekarelik bir alana, 324 kWp güce sahip, GES kurulumu gerçekleştirdik. Aylık mahsuplaşma ile kış aylarında elektrik faturası ödeyecek yaz aylarında ise fazla miktarı elektrik idaresine satarak gelir elde edeceğiz. Yıl toplamında baktığımızda yıllık enerji ihtiyacımızın tamamını GES’ten karşılamış olacağız. Yatırımın geri dönüş süresinin kısa, kullanımının uzun ömürlü olması ve sistemin kendi kendini ödeyen bir mekanizmaya dönüştürülmesi sayesinde bu yatırımı yapmak bizler için kaçınılmaz oldu. Ayrıca işletmemizde en büyük maliyetlerden biri olan elektriği kendimizin üretmesi de rekabet gücümüzü artırdı. Günümüzde artık her sistem elektrikle çalışacak şekilde dizayn ediliyor. Bu da dünyada elektrik ihtiyacının artacağını gösteriyor. Son zamanlarda dünyada enerji konusundaki problemleri hepimiz takip ediyoruz. Bu konunun önümüzdeki süreçte bizleri çok fazla zorlayacağı aşikar. Kendi sektörümüze bakacak olursak, önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların satışlarının artacağını rahatlıkla öngörebiliyoruz. Paris Anlaşması kriterleri her geçen yıl daha da sıkı olarak önümüze çıkacak. Biz de şimdiden hazırlıklarımızı yaparak hem maliyetlerimizi azaltıyor hem de gelecek nesillere daha çevreci bir ülke bırakmayı hedefliyoruz. Yaptığımız tüm projelerde çevreye de büyük hassasiyet gösteriyoruz. Karbon ayak izimizi en düşük seviyeye çekmek her zaman öncelikli hedefimiz. Önümüzdeki süreçte mevzuatları takip ederek yenilenebilir enerji sektörüne daha da fazla yatırım yapmayı planlıyoruz.

Yenilenebilir enerji sektöründe şu anda mevzuatlar oldukça uzun. Evrak işleri geçtiğimiz yıllara göre azalsa da yine de süreçleri uzatıyor. Birçok yatırımcı bu konuda şikayetçi. Artık sektörde dijitalleşmeye geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eminim ilgili kurumlar da bu konuda gerekli çalışmaları yapıyorlardır.

Hasan KARAGÜL

Karagül Tavukçuluk

Şirket Ortağı


İş yapmanın zor olduğu dönemde ticari kazanç sağlıyor


Mudanya’nın Dedeköy mahallesinde yumurta üretimi gerçekleştirdiğimiz çiftliğimizde 2 milyon lira tutarında GES yatırımı yaptık. Güneş panellerini, depo olarak adlandırdığımız, 2 bin 750 metrekare alana sahip yumurta toplama merkezimizin üzerine kurduk. GES’ten elde edeceğimiz enerji yıllık tüketimimizin yüzde 25’ini karşılayacak. Bizi bu yatırımı yapmaya iten en önemli etkenler, yenilenebilir enerjinin çevreye zarar vermemesi, GES’in ilk kurulum ve bakım dışında büyük maliyet gerektirmemesi nedeniyle güneş enerjisini ücretsiz kendi bünyemizde üretip, elektrik maliyetlerimizi azaltmayı amaçladık. GES yatırımı bir yandan bize ticari kazanç sağlarken, bir yandan da şirketimizin değerinin iyileştirilmesinde yardımcı oluyor.

Deneme amaçlı yaptığımız mevcut santralimizi önümüzdeki süreçte büyütüp, tesisimizin enerji tüketiminin tamamını karşılayan ve hatta tükettiğimizden fazlasını üretebilen bir santral haline getirmek ilk hedefimiz. İş yapmanın, para kazanmanın ve rekabetin bu denli zorlu olduğu bu dönemlerde sizi zorlamadan, yormadan, kullanılmayan çatı gibi boş alanlarınıza işlev kazandırıp ve yatırım maliyetine bakıldığında kayda değer bir ticari kazanç sağlamak bizce GES’in en doğru tanımı olacaktır.

Erdinç ERSAN

Nursan Zeytincilik YK Başkanı


Düşen maliyetler rekabetçiliğimizi artırdı

Güneş panellerini 550 metrekarelik bir alana kurduk. GES yatımı yapmamızın en önemli sebepleri arasında çevreci üretim gerçekleştirmek ve artan enerji maliyetlerinin önüne geçmek vardı. GES ile işletme giderlerimiz, enerji maliyetimiz büyük oranda düşecek. Bu da daha rekabetçi bir firma olmamıza olanak sağlayacak. Şu anki yatırımdan aldığımız karşılıktan oldukça memnunuz. Önümüzdeki dönemde de fabrikamızın diğer çatılarına GES kurulumu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Böylelikle yatırım tutarımızı 8 – 9 senede amorti etmeyi planlıyoruz.

KAYNAK: EKOHABER

banner9
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner5
banner36
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:34
Güneş 06:07
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:57
Yatsı 21:24
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14