banner6

banner14

“MomTalks” Bursa’ya damga vurdu

Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ebeveyn – uzman buluşma platformu olan Momtalks ilk kez Bursa’da gerçekleştirildi.

EĞİTİM 07.10.2024, 01:03
“MomTalks” Bursa’ya damga vurdu
banner26

Sağlıklı, başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirmenin ebeveyn eğitiminden geçtiğine inanan ve “Gelecek Aileden Başlar” diyen Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ebeveyn – uzman buluşma platformu Momtalks’un 12.si bu yıl özel Bursa Kültür Okulları’nın ev sahipliğinde uzman konukların katılımıyla düzenlendi.

Özel Bursa Kültür Okulları Bademli Kampüsü’nde gerçekleştirilen organizasyonda konuşan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya, kuruldukları 2002 yılından bu yana akademik yönden sürekli ülkemizin en başarılı okulları arasında yer alıp “Eğitimde Bursa’nın Türkiye markası” olmayı başardıklarını belirtti. Yıldırım Bey Sırakaya, Özel Bursa Kültür Okulları olarak; “MomTalks”un 12.’sine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

“ULUSAL ORGANİZASYONLARIN EV SAHİBİYİZ”

Akademik çalışmaların yanı sıra, eğitimdeki gelişmeleri ve organizasyonları da çok yakından takip ediyor, ulusal organizasyonlar düzenlediklerini ifade eden Yıldırım Bey Sırakaya, “Dünyanın birçok ülkesinde, eğitimin çeşitli boyutlarında en iyi örneklerini bulma faaliyetlerimize aralıksız devam etmenin de gayreti içerisindeyiz. Özel Bursa Kültür Okulları olarak; çok sayıda ulusal ölçekte organizasyona da imza attık, alanında uzman onlarca ismi Bursa’da binlerce kişiyle buluşturduk. Bugün bizleri bir araya getiren MomTalks, bu anlayışla düzenlediğimiz organizasyon zincirinin yeni bir halkası” dedi.

MomTalks konferansının herkes için bir öğrenme ve paylaşma alanı olacağını vurgulayan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya, “Her birimiz burada yeni şeyler öğrenirken, aynı zamanda kendi deneyimlerimizi de paylaşarak birbirimize destek olabiliriz. Çünkü her aile farklıdır ve her çocuğun ihtiyaçları özeldir. Burada konuşulacak her bir bilgi, her bir deneyim, bizleri çocuklarımızla olan ilişkimizde daha güçlü kılacak” diye konuştu.

“ÖZGÜVENLİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRİYORUZ”

Çocuk eğitiminin sadece akademik başarıyla sınırlandırılamayacak kadar geniş ve derin bir alan olduğunu aktaran Yıldırım Bey Sırakaya, “Eğitim, bir çocuğun sadece okul sıralarında öğrendiği bilgilerle değil, aile içinde aldığı sevgi, güven ve değerlerle şekillenir. Bir çocuğun kendine güvenen, yaratıcı ve mutlu bir birey olmasının temelleri evde atılır. Biz anne babalar, çocuklarımızın ilk öğretmenleriyiz ve onlara yalnızca bilgi değil, değerler, merhamet, sabır ve sevgi öğretiriz” şeklinde konuştu.

Son olarak MomTalks’ın fikir annesi Eğitimci Dr. Bahar Eriş ve proje ortağı Aile Çocuk Yazarı Zeynep İşman’a teşekkür eden Yıldırım Bey Sırakaya, “Bir toplumun geleceği, o toplumun çocuklarına verdiği değerle şekillenir. Çocuklarımızı anlamak, onları desteklemek ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorumluluğu üstlenirken birbirimize destek olmak, bilgi ve deneyim paylaşmak büyük bir önem taşır. Bu önemli konferansa katılımınız ve duyarlılığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyor, çocuklarımızın dünyasını daha da güzelleştirmek için hep birlikte yeni adımlar atacağımıza inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

“FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ”

MomTalks proje ortağı, aile çocuk yazarı Zeynep İşman da Özel Bursa Kültür Okulları’nın organizasyona ev sahipliği yaptığı için memnuniyet duyduklarını söyledi. MomTalks’un 2017’den bu yana Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı uzman ve ebeveyn buluşma platformu olduğunu söyleyen Zeynep İşman, MomTalks'un amacının, ebeveynlerin geleceği şekillendirmedeki rolü ve eğitimdeki kritik önemi konusunda farkındalığı artırmak olduğunu ifade etti.

“SORUMLULUK AİLEDEN BAŞLIYOR”

MomTalks fikir annesi eğitimci Dr. Bahar Eriş ise Bursa’da olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek ev sahipliği yapan Özel Bursa Kültür Okulları’na teşekkür etti. Türkiye’nin her bir yanından anne, baba ve aile büyükleriyle buluşmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Dr. Bahar Eriş, “Momtalks, Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı uzman ve ebeveyn buluşma platformudur. 2017’den bu yana ebeveynlerle buluşmayı sürdüren MomTalks’un amacı, ebeveynlerin geleceği şekillendirmedeki rolü ve eğitimdeki kritik önemi konusunda farkındalığı artırmaktır” dedi.

Dr. Bahar Eriş, dünyada annelerin çocuk yetiştirmede birincil rolü üstlenen taraf olmaya devam ettiği gerçeğinin altını çizerek, “Dolayısıyla, sorumlulukların adil dağıldığı, kadın ve erkeğin dengeli bir biçimde yükü bölüştüğü, ebeveynliğin tamamen annenin omuzlarında olmadığı bir dünyaya ulaşma ideali, yine öncelikle annelerin bilinçlendirilmesinden başlar. Kadının ve annenin eğitimi, bir memleket meselesidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

UFUK AÇAN OTURUMLAR

Programın ilk bölümünde gerçekleştirilen oturumlarda ilk olarak yer alan Konuşmamız Gerek Derneği Başkanı Dr. İlayda Eskitaşçıoğlu, “Hadi Konuşalım: Regl olmak” konulu sunumunu yaptı. Türkiye’nin büyük bir bölümünde kız çocuklarının regl konusunda yaşadığı tabulardan bahsetti. Eğitim kapsamı genişledikçe yaşanan bu sorunların azalacağını inandığını belirten Dr. İlayda Eskitaşçıoğlu deprem bölgesinde yaptıklarını çalışmaları aktardı.

Eğitimci-Matematik Girişimcisi Burcu Haboğlu Baba ise “Çocuklarda Matematiksel Düşünme Becerisi” konusunda konuşmasını sundu. Matematiksel düşünce gücü okul öncesi dönemden itibaren başlayarak doğru eğitim sistemleri çocuğa kazandırılabilir diyen Burcu Haboğlu Baba, “Bir çocukta matematiksel düşünce gücü ne kadar gelişmiş olursa hayatı da o kadar kolaylaşacaktır. Bu yüzden çocuğunuzun matematiksel düşünce gücünü geliştirmek için öncelikli olarak günlük hayattan başlayın” dedi.

Yazar Emre Dalkılıç “Sınavlarda Motivasyon, Başarı ve Çalışma Yöntemleri” hakkında sunum gerçekleştirdi. Motive olmak kişinin belirli bir hedefe için içsel bir güdülenme duyması olduğunu belirten Emre Dalkılıç, odaklanmanın ise hedefe yönelik dikkatin yoğunlaştırılması ve dikkatinin dağılmadan çalışma sürecine katılma becerisi olduğunu söyledi. Sınava çalışma sürecindeki en önemli etmenlerden birini motivasyon olduğunu aktaran Emre Dalkılıç, birçok bilimsel araştırmanın motivasyon ve başarı arasında sağlam bir ilişki olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Sosyolog-Yazar Nurdoğan Arkış ta “Çocuklukta Özgüven” konu başlıklı sunum yaptı. Kendini iyi ifade edebilme, duygularını kontrol edebilme ve iletişim konusunda becerili olmanın özgüvenin kriterleri olduğunu aktaran Nurdoğan Arkış, özgüven geliştirmenin her yaşta eğitimle mümkün olduğunu söyledi. Nurdoğan Arkış, aile içinde bireylerin birbirine verdiği değerin önemini vurgulayarak çocuğa seçme hakkı verilmesini ve kendini ifade etmesine imkan tanınması gerektiğinin altını çizdi.

ÇOCUK GELİŞİMİNDE REHBER BİLGİLER PAYLAŞILDI

Programın ikinci bölümünde gerçekleştirilen oturumlarda ise Prof. Dr. Nalan Kuru “Duygu Odaklı Ebeveynlik” konulu konuşma yaptı. Çocuk yetiştirmenin belirli bir derecede emek ve sorumluluk gerektiren bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nalan Kuru, “Duygu odaklı ebeveynlik ‘Bağlanma Teorisi’ üzerine temellendirilmiş çocuk yetiştirme pratiklerinden birisidir. Ebeveynlik temel olarak bakım sağlayan ebeveynlerin çocukları ile geliştireceği yetiştirme bağına odaklanıyor. Duygu odaklı ebeveynlik temel olarak içgüdüsel bağlılıktır” dedi.

Klinik Psikolog Betül Güldal “Ergenlikte İletişim ve Siber Zorbalık” sunumunu yaptı. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin birçok faydası olmasına rağmen sınırsız, denetimsiz ve kontrolsüz kullanımının bazı olumsuzlukları beraberinde getirdiğini söyleyen Betül Güldal, “Araştırmalar siber zorbalığın öğrencilerin okul yaşamı üzerinde ciddi olumsuz etkileri bulunduğunu göstermektedir. Siber zorbalığı önlemek için okul ebeveyn iş birliği sağlanmalı, okulda saygı ve güvene dayalı ilişkiler geliştirilmelidir” diye konuştu.

“DAYANIKLI ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ”

Programın kapanış bölümünde ise Klinik Psikolog Beyhan Budak “Kaos Dolu Bir Dünyada Dayanıklı Çocuklar Yetiştirmek” konulu kapanış konuşması yaptı. Programa katılan ailelere seslenen Beyhan Budak, “Hayatta kaçınılmaz olarak zorluklara ve streslere maruz kalırız. Yaşadığımız zorluklarla nasıl baş ettiğimiz ise büyük oranda ebeveynlerimiz tarafından nasıl yetiştirildiğimizle alakalıdır. Psikolojik sağlamlığı yüksek çocuklar yetiştirmeye gayret etmeliyiz” dedi.

Aşırı koruyucu bir tutum takınmanın düşünüldüğü gibi önemli olmadığını ifade eden Beyhan Budak, gerektiğinde çocukların minik ve tehlikesiz hatalar yapmasına izin vermek, toparlanabilme ve yeniden başlayabilmeyi öğrenmelerine yardımcı olacağını söyledi. Beyhan Budak gelişen yeterlilik hissinin çocukta özgüven gelişimine yardımcı olduğunu aktararak konuşmasını tamamladı. Beyhan Budak, son kısımda konukların sorularını cevapladı.

banner9
Yorumlar (0)
6
hafif yağmur
banner36
Namaz Vakti 29 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 31 80
2. Fenerbahçe 31 75
3. Samsunspor 32 54
4. Beşiktaş 31 52
5. Eyüpspor 32 50
6. Başakşehir 31 48
7. Trabzonspor 31 45
8. Göztepe 31 43
9. Konyaspor 32 43
10. Kasımpaşa 31 42
11. Gaziantep FK 31 42
12. Kayserispor 31 40
13. Antalyaspor 31 40
14. Rizespor 31 37
15. Sivasspor 32 34
16. Alanyaspor 31 34
17. Bodrum FK 32 34
18. Hatayspor 31 19
19. A.Demirspor 31 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 36 69
2. Karagümrük 36 63
3. Gençlerbirliği 36 62
4. Bandırmaspor 36 60
5. İstanbulspor 36 58
6. Erzurumspor 36 58
7. Iğdır FK 36 55
8. Boluspor 36 55
9. Amed Sportif 36 54
10. Ümraniye 36 53
11. Esenler Erokspor 36 52
12. Keçiörengücü 36 51
13. Ahlatçı Çorum FK 36 51
14. Sakaryaspor 36 48
15. Pendikspor 36 45
16. Manisa FK 36 44
17. Ankaragücü 36 42
18. Şanlıurfaspor 36 40
19. Adanaspor 36 30
20. Yeni Malatyaspor 36 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 34 82
2. Arsenal 34 67
3. Newcastle 34 62
4. M.City 34 61
5. Chelsea 34 60
6. Nottingham Forest 33 60
7. Aston Villa 34 57
8. Fulham 34 51
9. Brighton 34 51
10. Bournemouth 34 50
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Wolves 34 41
14. M. United 34 39
15. Everton 34 38
16. Tottenham 34 37
17. West Ham United 34 36
18. Ipswich Town 34 21
19. Leicester City 34 18
20. Southampton 34 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Villarreal 33 55
6. Real Betis 33 54
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 33 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16