Bursa NetHaber

Bayramda et tüketimine dikkat! Uzmanlar uyarıyor...

SAĞLIK

Özel Medicabil Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, Kurban Bayramı beslenmesi ve kurban eti tüketimi hakkında uyarılarda bulunurken, “Et protein ve yağ içeriğinden dolayı sindirimi zor bir besindir. Bu yüzden aşırı tüketimi ile birlikte sindirim ve hazımsızlık problemleri yaşanabiliyor” dedi.

Bayram sabahında kurban kesme telaşı ile kahvaltının ihmal edilebildiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, “Güne sağlıklı ve hafif bir kahvaltıyla başlamak oldukça önemli. Gün içerisinde et tüketimi ile birlikte yağdan zengin besleneceğimizi düşünürsek hamur işi, kızartma gibi gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve tam buğday ekmeğimizin olduğu klasik bir kahvaltıyla güne başlamak daha uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ ?

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çok yüksek olduğundan kalp damar hastalığı olan bireylerin porsiyon kontrolü yaparak, az yağlı ve yağsız bir şekilde et tüketmeleri gerektiğini söyleyen Özel Medicabil Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, etin pişirilmesi ile ilgili de şunları söyledi:

“Etin tüketim kalitesini etkileyen en büyük etkenlerden birisi pişirme yöntemidir. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden ziyade daha çok haşlama, fırında pişirme, ızgara gibi sağlıklı ve besin değerini koruyan yöntemler tercih edilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise et yemeklerine veya etin girdiği sebze yemeklerine ekstra tereyağ, kuyruk yağı, iç yağ kesinlikle eklenmeyip et kendi yağıyla düşük ısıda pişirilmelidir. Izgara tercih ediliyorsa et ve ateş arasında 15 cm’lik bir boşluk olmalıdır.”

ETLER NASIL SAKLANMALI ?

Açıklamasında etin saklanmasına ilişkin ipuçları da veren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, “Et yeni kesildiğinde ölüm katılığı dediğimiz durumdan dolayı hem pişirmede hem de sindirimde sorunlar yaratabiliyor. Bu yüzden kurbanın kesildiği gün tüketmek yerine buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmedir. Etler daha sonradan kullanılmak üzere buzluk bölümünde -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 2-3 aya kadar saklanabilir” dedi.

Özel Medicabil Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, etlerin çözdürülmesinin de kritik bir nokta olduğunu dile getirirken, “Etleri küçük porsiyonlarda paketleyip saklamakta fayda var. Kullanılacağı zaman tüketilecek miktar kadar buzdolabının raf kısmında çözdürülmeli ve hemen kullanılmalıdır. Kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli veya çözdürülmeden direkt pişirilmemelidir” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.